

Hipertansiyon
Hipertansiyon nedir? Yüksek kan basıncı, hipertansiyon olarak da tanımlanır. Kanın damarlar aracılığı ile vücutta dolaşabilmesi için bir güç gereklidir. Bu güç kalbin kanı pompalaması ile başlar. Damarlarda akan kanın, damar duvarına yaptığı gücün, uzun süreli yüksek olması ise hipertansiyon olarak tanımlanır.
Hipertansiyon hissedilir mi? Birçok insan, hipertansiyonu olduğunun farkında olmayabilir. Bu nedenle, aralıklı olarak kan basıncını kontrol etmek önemlidir.
Sistolik ve diastolik kan basıncı nedir? Kan basıncı değerleri iki şekilde ifade edilir; sistolik (büyük kan basıncı) ve diastolik (küçük kan basıncı) olmak üzere. Sistolik basınç, kalbin damarlara kanı pompalaması sonucunda oluşur ve kalp atımı sırasında kanın atardamar duvarına uyguladığı basıncı yansıtır. Diastolik basınç ise, kalp atımları arasındaki kalbin dinlenme anında, kanın atardamar duvarına uyguladığı basınçtır.
Normal kan basıncı değerleri nelerdir? Sistolik (büyük kan basıncı) değerinin 120 mmHg’dan, diastolik (küçük kan basıncı) değerinin 80 mmHg’dan düşük olması idealdir. Büyük kan basıncı değerinin 140 mmHg’dan, küçük kan basıncı değerinin 90 mmHg’dan yüksek olması, hipertansiyon olarak kabul edilir. Eğer kan basıncı değerleriniz bunların arasında ise yakın gelecekte hipertansiyonunuz olması için risk grubundasınız demektir. Eğer eşlik eden diabet, böbrek hastalığı gibi başka rahatsızlıklarınız var ise, kan basıncı değerlerinizin farklı değerlendirilebileceğini akılda tutmak gerekir. Tek bir ölçümde yüksek olması hipertansiyonunuz olduğunu göstermeyebilir. Doktorunuzun önerdiği şekilde değerlendirilmeli ve tanı konulmalıdır.
Kan basıncım normal, kontrol etmem gerekir mi? 20 yaşından sonra kan basıncınız normal değerler olan 120/80 mmHg’nın altında olsa bile, yıllık sağlık kontrolleri sırasında kan basınıcınızın ölçülmesi önerilmektedir.
Ne zaman ilaç kullanılır? İlaç kullanımı gerekliliği, eşlik eden diyabet, böbrek hastalığı gibi hastalıkların varlığına, ve başlangıçta yaşam tarzınızda yapacağınız değişikliklerin cevabına göre değişir. Bu durum doktorunuzun sizi bire bir değerlendirmesine göre karar verebileceği bir durumdur. Ancak ‘ben hissetmiyorum’ diyerek beklemeniz ileride ciddi sorunlara yol açabileceği için, zaman kaybetmeden bir uzman ile görüşerek önlem almanız gerekir.
Hipertansiyonum var, tedavi olmazsam ne olur? Yada ilaç alıyorum ama kan basıncım yüksek seyrediyor, ne zararı olur? Kan basıncınızın yüksek olduğunu hissetmemeniz, size zarar vermediği anlamına gelmez. Çoğunlukla belirgin şikayet olmamaktadır. Yüksek kan basıncı tedavi edilmezse görme kaybı, kalp yetmezliği, kalp krizi, inme, böbrek hastalığı/ yetmezliği, cinsel fonksiyon bozukluğu gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Hipertansiyondan kaçınılabilir mi? Hipertansiyon hastasıyım; nasıl bir hayat yaşayacağım? En önemlisi, yaşam tarzınızı sağlıklı bir şekle dönüştüreceksiniz. Bu zaten herkesin yapması gereken bir değişiklik, size özel değil. Ancak sizin için keyfi olmaktan tamamen çıkmış durumda. İkincisi, doktorunuz ile durumu değerlendirip, ilaçlarınızın düzenlemesi gerekir. Üçüncüsü ise ilaçlarınızı düzenli olarak kullanacaksınız.
Tansiyonum iyi seyrediyor, ilaçlarımı kesebilir miyim? Cevap HAYIR! Kan basıncınız ilaçlar sayesinde iyi seyrediyor. İlaçlarınızı düzenli kullanmazsanız tekrar yükselir.
İlaçlar ile kan basıncım düzenli seyrediyor, artık kontrol etmesem olur mu? Cevap OLMAZ! Zaman içinde başta stress olmak üzere, beslenme, mevsim değişiklikleri, başka hastalalıklar ve ilaç kullanımı, kilo değişikliği gibi nedenler ile kan basıncı değerleriniz değişecektir. Kan basıncınızı takip etmelisiniz. Mümkünse evde bir tansiyon aletiniz olsun.
Doktor kontrolü gerekli mi? Doktorunuzun önerdiği aralıklarda kontrolünüzü yaptırmalısınız. Eğer herhangi bir kan basıncı düzensizliği yaşıyorsanız rutin kontrolü beklemeden muhakkak doktorunuz ile görüşün.